روشهای مختلف پرورش ماهی قزل آلا در کشور و استان اصفهان
تهیه وتنظیم گزارش :کارشناس مسئول اداره تولید و پرورش: بهروز فرهمند
مدیریت شیلات سازمان جهاد کشاورزی اصفهان
پرورش ماهی سردآبی(قزل آلا ) در کشوردر سال 1338 با استفاده از آب رودخانه کرج آغاز گردید و با گسترش جهانی پرورش آن در ایران نیز پرورش و تکثیر آن توسعه چشمگیری در این سال ها داشته است و در حال حاضر کشور ایران در زمینه تولید ماهی قزل آلا از جایگاه خوبی برخوردار است و در مناطق مستعد کشور با احداث مزارع پرورش هر ساله بر تولید این نوع آبزی افزوده می شود.پرورش ماهی قزل آلا در بخش هایی از استان های کویری یا مناطق سرد کوهستانی تکثیر وپرورش می یابد از نکات مهم که پرورش این ماهی را بیش از پیش رایج نموده است وبا توجه به شرایط بیولوژیکی جز بهترین ماهیان پرورشی از گروه ما هیان سرد آبی در جهان معرفی مینماید.
1- به راحتی با شرایط مصنوعی پرورش سازگار ی می یابد.
2- براحتی با عملیات تکثیر مصنوعی این ماهی میتوان بچه ماهی مورد نیاز را تا مین نمود (جابجایی در مراحل مختلف جنینی)
3 - سازش پذیری بالای آن در تراکم های مختلف و مخصوصاً شرایط تراکم پرورش.
4-این ماهی براحتی در بین مصرف کنندگان از ذائقه پسندی مطلوبی بر خوردار است
5-با شرایط تغذیه مصنوعی بخوبی سازگاری داشته ومقرون به صرفه میباشد .
ماهی قزل آلا در آبهای سرد و شفاف که دارای دمایی بین 12 تا 18 درجه سانتیگراد با دارا بودن اکسیژن محلول تا حد (ppm 10 تا 6) قابل پرورش می باشد. مناسب ترین دما برای تغذیه، رشد هر چه بهتر و اقتصادی تر این ماهی دمایی بین 14 تا 16 درجه می باشد. در پرورش ماهی قزل آلا حجم آب مورد نیاز یکی از فاکتورهای تعیین کننده در میزان رهاسازی بچه ماهی و توليد قابل پيش بيني شده مي باشد. برای مثال،در شرایط معمول وبدون کاربرد ادوات مکانیزاسیون برای تولید هر یک تن ماهی مساحتی حدود 50 متر مربع و آبی با دبي 7 تا 10 لیتر در ثانیه مورد نیاز خواهد بود.
روشهای مختلف پرورش ماهی قزل آلا در ایران و مناطق مستعد استان اصفهان
1- استخرهای منفرد
استخرهای سیمانی مستطيلي شكل كه به استخرهاي آبراهه اي يا Race way معروف بوده که متداول ترین روش پرورش ماهی در کشور مي باشد و بخش اعظم توليد ( بيش از 80 درصد)ماهيان سردابي از اين طريق بدست مي آيد. اين استخرها با دو آرايش موازي و متوالي احداث خواهند شد. و در استان اصفهان نیز در حدود 50 مورد مزرعه پرورش ماهي بر اساس اين روش فعاليت مي نمايند.توليد در اين استخرها بدون كاربرد ابزار و ادوات مكانيزاسيون در هر متر مربع بين 20 تا 25 كيلو گرم مي باشد.وبا کاربرد تجهیزات وادوات مکانیزه میتوان این میزان را تا 15 درصد افزایش داد اگر چه افزایش تولید وبطور کل میزان تولید بر پایه موارد مهمی همچون کیفیت آب از نظر دما ،شرایط فیزیکی شیمیایی املاح معدنی ،سختی وسبکی آب و .......... میباشد
2- استخرهای خاکی
اين استخرها داراي مساحت بيشتري نسبت به استخرهاي آبراهه اي بوده و معمولا در حد هكتار احداث مي گردد. نياز به آب دايم و ممتد نداشته و بالطبع از توليد كمتري در واحد سطح برخوردار مي باشد( بدون ابزار و ادوات مكانيزاسيون در هر هزار متر در حدود 4 تا 5 تن میتواند باشد
3-پرورش ماهی در شالیزار
بعد از برداشت برنج با افزایش ارتفاع دیوارهای كرت هاي برنج می توان به رهاسازي بچه ماهی اقدام نمود .شرايط پرورش در اين استخرها مشابه وضعيت استخرهاي خاكي مي باشد.
4 - پرورش ماهي با بهره برداري از منابع آبي خرد
در این روش با استفاده از منابع آبي ، خرد نظير :چاهها ، قنوات و چشمه ها با دبي پايين مي توان در فصل كشاورزي مبادرت به توليد ماهي نمود . در حقيقت يك بهره برداري دو منظوره وتلفيقي از منابع آبي خرد انجام مي گيرد.در حال حاضر پرورش ماهي با اين روش در كشور و استان اصفهان به دو. روش صورت مي گيرد.
4- (الف) : پرورش ماهی در استخرهای احداثی سیمانی (ساخت استخر سیمانی)
در اين روش با توجه به ميزان دبي آب در اختيار استخرهاي آبراه هاي با مساحتهاي متفاوت احداث مي گردد.استخرها داراي دريچه هاي ورودي و خروجي بوده و شرايط پرورش مشابه مزارع منفرد را دارامي باشند در این روش استفاده از سیستمهای هواده جهت افزایش تولید به راحتی امکان پذیر می باشد.
4-(ب) استخرهای ذخیره کشاورزی
اين استخرها از قديم در مزارع كشاورزي به منظور ذخيره آب مورد بهره برداري بوده است.از نظر ساخت و ساز استاندارد نبوده و شرايط استخرهاي استاندارد پرورش ماهي را ندارد اما با اصلاحاتي كه در اين استخرها ايجاد گريده ، امروزه در سطح كشور توان توليد قابل قبولي از اين استخرها بدست مي آيد.
5-پرورش ماهی در کانالهای انتقال آب :
این روش نیز با توجه به دارا بودن استان از کانالهای انتقال آب در مقاطعی طی سالهای 77 تا 79در چند منطقه و با همکاری امور آب استان با موفقیت و توجیه اقتصادی مناسب به اجرا در آمد ولی متاسفانه بدلیل کاهش اب و قطع شدن جریان آب در این کانالها اجرای این طرح نیز متوقف گردید
6- پرورش ماهي در محيطهاي محصور
پورش ماهي در قفس (cage culture ) ، پرورش ماهي در محيطهاي حصاري و همچنين پرورش ماهي در كانالهاي فرعي آبياري را شامل مي گردد.
در سيستم پرورش ماهي در قفس، قفسهای توری تا عمق مشخصی از آب در ياچه هاي پشت سد، نصب وبا رهاسازی بچه ماهی اقدام به پرورش ماهی میگردد استفاده ازاین روش تولید طی یک دوره زمانی 5 ساله در سد حنا در شهرستان سمیرم اصفهان اجرا گردید ه و هماکنون نیز در منطقه سمیرم دو مورد از این طرح در حال تولید میباشد
pen culture)) يا پرورش ماهي به روش حصاري در حقيقت بخشي از ساحل درياچه ها محصور ودر آن نسبت به پرورش ماهي اقدام مينمايند. پرورش ماهي در كانالهاي فرعي كشاورزي نيز در كانالهايي كه داراي آب ممتد باشند نيز صورت خواهد گرفت.
7- پرورش ماهي به روش فوق متراكم (مداربسته)
اساس این طرح بر استفاده از حداقل آب و بالاترین میزان تولید می باشد و سیستم کاملاً بسته بوده که به لحاظ حساسیت و اهمیت این طرح در کشور و سراسر جهان به وضعیت و شرایط فنی آن و موقعیت اجرای آن در کشور و به عنوان یک طرح کاملاً مدرن معرفی می گردد.
اجرای این طرح در کشور از سال 1373 با ورود و راه اندازی دو دستگاه سیستم مدار بسته خریداری شده توسط شیلات ایران به ظرفیت اسمی 50 تن از شرکت مگافیش آغاز گردید. که یک یک مورد در مرکز سهید بهشتی (اداره کل شیلات گیلان) و دستگاه دوم به صورت مزایده به بخش خصوصی واگذار گردید و این آغاز ورود این نوع سیستم پرورش ماهی قزل آلا در کشور بود.
پس از این مرحله شرکت های مختلفی در کشور اقدام به طراحی و ساخت دستگاه های مربوطه نمودند و پس از آن و تا کنون تعداد زیادی مزرعه پرورش ماهی با این روش طراحی و اجرا گردید.اگر چه این سیستمها بدلایل مختلف در ایران شرایط مطلوب وبا صد درصد تولید فعال نگردیدند ولی از روشهایی است که در بسیاری از کشورها برای تولید قزل آلا وسایر گونه ها استفاده میگردد
|